divendres, 11 d’abril del 2008

De part de Libros en Red...

De regalo, aquí y para todos, los 20 consejos para convertirse en escritor.

Esta es una recopilación de las 20 normas básicas y decisivas que todo aspirante a escritor deberá tener en cuenta si quiere llegar a ser un novelista de éxito y codearse con los best-sellers. Algunas nos las han hecho llegar y otras son fruto de nuestra propia experiencia editorial. Cuantas más pautas se dominen, más posibilidades tendrá un autor de destacarse en su nueva profesión. Aquí van:

1. Lo primero: conoser vien la hortografia.

2. Cuide la concordancia, el cual son necesaria para que usted no caigan en aquello errores.

3. Ponga comas puntos signos de interrogación o dos puntos rayas siempre que corresponda si no poco se entienden las relaciones entre las palabras la jerarquía entre las ideas.

Y cuando, use los signos de: puntuación, póngalos; correctamente!.

4. Lo mejor es esquivar la reiteración de sonidos en la oración. La proposición es buscar una opción que no rime con lo dicho con antelación.

5. Evite las repeticiones, evitando así repetir y repetir lo que ya ha repetido reiteradamente.

6. Trate de ser claro; no use hieráticos, herméticos o errabundos gongorismos que puedan jibarizar las más enaltecidas ideas.

7. Imaginando, creando, planificando, un escritor no debe aparecer equivocándose, abusando de los gerundios. Tratando siempre, sobre todo, de no estar empezando una frase con uno.

8. Correcto para ser en la construcción, caer evite en trasposiciones.

9. Tome el toro por las astas, haga de tripas corazón y no caiga en refranes comunes. Calavera no chilla.

10. ¡Voto al chápiro!... creo a pies juntillas que deben evitarse las antiguallas que obscurecen el texto.

11. Si algún lugar es inadecuado en la frase para poner colgado un verbo, el final de un párrafo lo es.

12. ¡¡¡Por el amor de Dios!!!!, no abuse de las exclamaciones. NI de las Mayúsculas. Recuerde, además, que la cantidad de puntos suspensivos es siempre fija....... (¡solo tres!)

13. Pone cuidado en las conjugaciones cuando escribáis.

14. No utilice nunca doble negación.

15. Evite usar el adjetivo "mismo" como si fuera un pronombre; el mismo está para otra cosa.

16. Aunque se usen poco, es importante emplear los apóstrofo's correctamente.

17. No olvide poner las tildes que correspondan. Mas aun cuando es importante conocer cual es la significacion de una palabra, en caso de que haya una opcion con tilde y sin ella.

18. Procure "no poner" comillas "innecesariamente". No es un recurso para "resaltar" sino para "mencionar" una "voz ajena" al texto.

19. Procurar nunca los infinitivos separar demasiado.

20. Y con respecto a frases fragmentadas


Bueno... ya habrán visto que no son las 20 normas definitivas para pasar a ser escritor, aunque eso no quita que lo que sugieren pueda tenerse en cuenta con algún provecho. Queda la pregunta: ¿habrá consejos que de verdad sirvan para aprender a escribir mejor?

En broma (como aquí arriba) o en serio, pensando en pautas que realmente puedan ser útiles para un escritor, ¿qué consignas o recomendaciones aportarían ustedes?

Jep Nuix

(Barcelona 1955-1998) Compositor i flautista, va néixer a Barcelona. Realitzà estudis de flauta, harmonia i contrapunt al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona, i composició i instrumentació amb Gabriel Brncic. Els seus contactes amb compositors com Witold Lutoslawski, Luigi Nono, Thomas Kessler, Gerald Bennett, Heinz Holliger, Luis de Pablo, Joan Guinjoan, entre d'altres, el dugueren a escriure per a tot tipus de formació: des d'instruments “a solo” fins a orquestra simfònica, incloent-hi la música electroacústica en totes les seves vessants.
Com a compositor va escriure al voltant d’una seixantena d’obres. Rebé encàrrecs de nombrosos intèrprets especialitzats i institucions, i beques, una de les quals li va permetre ser compositor resident durant un curs a l'estudi de música electrònica del Conservatori de Basilea (Suïssa). La seva dedicació a la música electroacústica es va desenvolupar al Laboratori de Música Electroacústica Phonos‚ de Barcelona, on passà a formar part del grup de compositors habituals. També ho va fer al seu estudi personal i al Centre d'Iniciatives i d'Experimentació per a Joves de la Fundació Caixa de Pensions, del qual en va ser el coordinador del laboratori de so i música entre els anys 1988 i 1991. Fou convidat a participar en el 33. Ferienkurse für Neue Musik‚ (Darmstadt, Alemanya).
Li foren concedits diversos premis i mencions de composició, entre els que destaquen: primer premi del IV Concurso de obras de Polifonía, Madrid (1984, per l’obra En Efecte, per a quatre cors mixts); primer premi del 10è. Concurs de Joves Compositors de Joventuts Musicals de Barcelona (1989, per l’obra –4º a Allschwil, per a conjunt de cambra); premi INF-ART'90 de la Fundació Caixa de Pensions al millor treball de música, Barcelona (1990, per l’obra His Master’s Voice, per a cinta magnètica). Va ser sel.leccionat per representar Espanya a la tribuna de la Societat Internacional de Música Contemporània a Varsòvia, Polònia (1992, per l’obra Fax, per a conjunt de cambra).
Les seves obres han estat interpretades en nombrosos concerts i festivals internacionals d’Europa, Amèrica i Austràlia.
Fou membre de l'Associació Catalana de Compositors i membre fundador de l’Asociación de Música Electroacústica de España. Formà part del grup de compositors Grupo del Bierzo.
Com a intèrpret de música contemporània formà part del Grup Instrumental Phonos i de Vol ad Libitum. També actuà com a solista interpretant les seves pròpies obres i a duo amb el percussionista Fede Giberga.
També va escriure música per a teatre, dansa, pallassos (Himne del Festival de Pallassos de Cornellà), vídeo i televisió. Va realitzar arranjaments per a diverses obres de teatre i cinema. Va formar part i compondre peces pels grups de rock simfònic i jazz-rock "Gòtic" i "Mirasol Colores". Va acompanyar diversos cantants com Joan Isaac, Marina Rossell o Ramon Muntaner i va participar com a flautista en diverses obres de teatre.
En la seva discografia destaquen els discos “Intervals” i “jenji”, a part d’altres obres enregistrades en discos en companyia d'altres compositors.








DISCOGRAFIA D'EN JEP NUIX

LPs

“Escenes de la terra en festa i de la mar en calma” i “I tú que ho veies tot tan fàcil” GOTIC. “Escenes”. MOVIEPLAY 17.1302/6. (1978)

“Diòtima” i “Hiperión” MIRASOL COLORES “Linea 5”. RCA-PL 35218. (1979).

"Gloria" (cor mixt i set metalls, 1981) i "En efecte" (4 cors mixts, 1983). Grupo de Cámara Villa de Madrid. Dir.: José Mª Barquín. DIAL DISCOS, 54 9334-9335. (1984)

"Voilà!" (trio de corda,1985). Grupo Círculo. Dir.: José Luis Temes. CIRCULO DE BELLAS ARTES, CBA 8. (1989)

"His Master's Voice" (cinta, 1990). DISCMEDI-BLAU, ADM 503. (1990)

CDs

“Escenes de la terra en festa i de la mar en calma” i “I tú que ho veies tot tan fàcil” GOTIC. “Escenes”.

FONOMUSIC, CD 1024. (1988)

M2U records-1006, Corea (2002)

DISCMEDI DM-752-02 (2002)

"Halterofília I" (grup de cambra (flauta, clarinet, guitarra, contrabaix) i cinta, 1983). Vol ad Libitum “Compositors de Barcelona (I)”. DINO CLASSICS, 30 028. (1991)

"Pensant en Nono" (cinta, 1991) Asociación de Música Electroacústica de España-U.M./UNIO MUSICS, CD·7 (Memorias electroacústicas vol.1 "Presencia de Luigi Nono"). (1992)

"Autoretrat-1" (quartet de flautes de bec, 1987) Quartet de bec "Frullato". “Peces”. DESERT PRODUCCIONS, CD. DP002. (1992)

"Fax" (grup de cambra: flauta, clarinet, vibràfon, piano, violí, violoncel, 1990). Barcelona 216. Dir.: Ernest Martínez Izquierdo. HYADES ARTS, HYS-1. (1993)

“Marxa del Festival Internacional de Pallassos de Cornellà” Alternativa Produccions Discogràfiques A-CD-062 (1994)

"Escac i mat" (piano, 1993). Albert Nieto. EDICIONS NOVA ERA, NCM 1. (1995)

“Dit a dit, pas a pas” (extracte) (cinta, 1988). “alter músiques natives”. KRTU (Departament de Cultura Generalitat de Catalunya i G3G). G3KRTU1- G3KRTU2. (1995)

JEP NUIXINTERVALS”: "L'Inizio" (1986, flauta i cinta: Jep Nuix), "Monòleg" (1989, cinta), "Resonanzen für Elisabeth" (1989, guitarra: Elisabeth Roma), "His Master's Voice" (1990, cinta), "Improvisació per a tubs" (1990, tubs d’orgue, cinta i electrònica en viu: Jep Nuix), "Riflessi" (1992, orquesta de cambra: Orquestra de Cambra Teatre Lliure, Dir: Josep Pons) i "Tonightingale" (1994, flauta, clarinet, violí i violoncel: Vol ad Libitum, Dir: Jordi Rossinyol). EDICIONS NOVA ERA, NCM 2. (1995)

“Punt per punt” (Quartet de flautes, 1997) Quartet de Flautes Travesseres “Fu-Mon”. Anacrusí Contemporània AC.004 (1998)

JEP NUIX jenji”: "Ad valorem" (1984, flauta: Jep Nuix), "Voilà!" (1985, trio de corda: Ala Voronkova, Josephine Fitzpatrick, David B. Runnion), "Percuflú" (1994, flauta, percussió i electrònica en viu: Jep Nuix, Fede Giberga), "-4º a Allschwil" (1989, flauta, oboè, clarinet, vibràfon, piano, violí, viola i violoncel: Grup de Cambra dels Solistes de l'Orquestra Ciutat de Barcelona, Dir: Ernest Martínez Izquierdo), "... and sax makes six" (1992, saxofonista solista (soprano i baríton) i quintet de corda: Grup Interinstrumental de Barcelona, Josep Mª Aparicio, Dir: Carles Lobo), "Variacions, evolucions, mutacions" (1995, flauta, clarinet, piano, violí i violoncel: Bernat Castillejo, Oriol Romaní, Jordi Masó, Santiago Juan, Lluís Heras), "Espirals" (1994, orquestra: Orquestra simfònica de Barcelona i nacional de Catalunya, Dir: Paul Polivnick), i "Stack" (1995, flauta i percussió: Jep Nuix, Fede Giberga). EDICIONS NOVA ERA, NCM 11. (1999)

"Iteracions" (saxo, trompeta i piano, 1995). Grup Interinstrumental de Barcelona. “avuimúsica”. Col.lecció Música Catalana Contemporània vol. 2 Anacrusi, AC.015. (2000)

"Resonanzen für Elisabeth" (guitarra, 1989). David Sanz. “La guitarra del segle XX a Catalunya”. Anacrusi, Formata/Contemporània AC.021. (2001)

Música electroacústica de “Cançó de la terra”

CD Verdaguer 2000. Cançó de la terra, Rafael Subirachs. Edicions Abert Moraleda, 0120 (1999)

"Persecucions" (quintet de vent i piano, 1993). Zauberquintett. El señor guindilla records, D.L. MU-910-2005 (2005)

ALJEPNUIXLINAIXIENESTRELLESALSDITSENPRÈMERLESTECLESDELAREVOX


I jo que ho veia tot tan fàcil

la música i escriure

riure i viure

il·lús Ulisses

en viatge permanent

cap al Parnàs o al Tagamanet

les Walkiries del Walhalla em cridaven

em xisclaven les orelles de tornada dels bolos

a les Guilleries passat de voltes ni dormia

resava pel sorral que s'acabés el viatge

i tu no em coneixies i la Roser se'n reia per sota el nas

em deies gavina i decepció i erraves...

Ai! Salamó Salamó!!

Quan el sol i la lluna surten del quadre

el desastre ja s'ha produït”

Desperdici de l'Ànima

Miquel de Palol


Miquel Àngel Tena-Rúbies

Abril de 2008